Escobar'ın Öğrettikleri

Ekim 31, 2015

                      

Dünya üzerinde 60 milyon abonesi olan Netflix,Ağustos 2015'te kendi platformu üzerinden yeni bir dizi yayınladı Narcos.

Alışılmış dışında 10 bölümü tek seferde abonelerine sundu.... 

Bu arada Netflix tabii ki Türkiye'de yayını yok... 

Narcos,1970 ve 80’lerde Kolombiya’da uyuşturucu imparatorluğu kuran Pablo Escobar’ın hikayesini anlatıyor.Her ne kadar Amerikalı bir ajanın bakış açısından hikaye anlatılsada,gerçek olaylara bağlanması ve o günün görüntülerinin eklenmesi ile dizi belgesel tadında sizi koltuğa yapıştırıyor.Çok kısa zamanda 10 bölümü bitiyorsunuz.En azından ben öyle yaptım.





Olaylar gerçek hikayeye dayandığı için,2. sezonda ne olduğunu anlamak için Wikipedia'ya veya Ekşi sözlüğe bakmanız yeterli.Ben yine de 2.sezonu merakla beklerken,olayı futbol dünyasına yansımalarını,özelikle 1994 Dünya kupasında aslında neler olduğunu anlamak için, Zimbalist kardeşlerin yönettiği, "The Two Escobars"  belgeselini seyrettim.The Two Escobars yaşanan olayları Narcos'dan çok farklı bir bakış açısı ile yansıtıyor.

1994 yılında A.B.D'de oynanan Dünya Kupası maçlarında Kolombiya milli takımın hangi psikoloji ile sahaya çıktığını gözler önüne seriyor.Bir futbolcunun kötü futbolundan dolayı kardeşi öldürülüyor.Diğer futbolcular kamp yaptıkları otelde,odalarında ölüm ile tehdit ediliyorlar.Özetle , 1980-90 arasından Kolombiya  futbolu  uyuşturucu sermayesi sayesinde gelişiyor, bu gelişimini sportif başarıya dönüşüyor.Para sayesinde gelen başarı  ve uyuşturucu kartellerinin futboldan çekilmesi ile bir anda futbolun yok olmasını,Ayrıca Andreas Escobar'ın kendi kalesine attığı gol sonrası öldürülmesinin sebeplerini kendince ortaya koyuyor.


Ufak bir ayrıntı ; 


1994 Dünya kupasında Kolombiya'nın efsane kalecisi Higuita bulunması gerekiyordu fakat Higuita, Pablo Escobar'ı hapishanede ziyaret ettiği için Dünya Kupasına gönderilmedi.Tarih sayfalarında uyuşturucu testinden dolayı Dünya Kupasına gönderilmediğini söylüyor fakat bu doğru değil... 

2002-2006 yıllarında Beşiktaş'ın kalesini koruyan Oscar Cordoba,1994 yılında Andreas Escobar'ın kendi kalesine gol attığı maçta , Higuita'nın yerine kalede oynuyordu. 






1993 yılında Pablo, 1994 yılında Andreas, Esobar'ın ölümü ile beraber, sokağın ve futbolun düzeni bozuldu.Pablo Escobar'ın ölümü ,sokağın kendi içinde yazılı olmayan kurallanın bozulmasına neden oldu.Bu sokakların aşırı terorize olmasına ve en sonunda Andreas Escobar'ın ölümüne neden olmuştu.Uyuşturucu kartellerinin futbola desteği ortaya çıkınca devlet bu destekleri kesti.Bu paranın kesilmesi ile beraber, Kolombiya futbolunun çökmesine neden oldu.

Kolombiya futbolunun geri dönüşü 20 yıl sonra oldu.2014 Dünya Kupasına katıldılar.Gruptan çıkıp Urugay'ı elediler fakat Brezilya'yı geçemediler.Son 8 takım arasına girdiler.Bu gün ne kadar sağlıklı bir düzenleri var,onu ayrıca tartışmak gerekiyor.

Özetlemek gerekirse,yukarıda çok uç noktada yaşanmış,bir ülkenin futbol hikayesi bulunuyor.Uyuşturucu sayesinde,ortaya çıkan zenginler.Uyuşturucu kartellerinin halkın desteğini almak için kullandığı futbol... Paranın tükenmesi ve şiddet  ile beraber bir anda halkın ilgisini kaybetmesi ve futbolun çökmesi... Kolombiya örneği futbolun kendi kaynağını yaratmayan,sürekli zarar yazan futbol kulüplerinin veya futbolun  eninde sonunda ilgiyi kaybedeceğini açıkça gösteriyor.Futbolun kendi içinde bir eko sistemi olması gerekiyor.Uyuşturucu parasıyla veya devlet desteğiyle, fark etmez,Para pompalayarak bir ülkenin ilgi gören ve düzenli başarı yakalayan takımları ve futbolu olamaz.





You Might Also Like

0 yorum

Sağlıklı Beslenme üzerine

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images