Sağlıklı Beslenme üzerine

Mayıs 05, 2017


Aslında uzun süredir popüler kültür malzemesi olan bir durum "sağlıklı beslenme"

Genel durum şu ; Dünya'da nüfus sürekli artarken tarım ve beslenme ürünleri aynı oranda artış göstermiyor. Bu durumda daha fazla üretim yapmak isteyen  üreticiler, zamanla yediğimiz yiyeceklerin üretimini artırmak için ürünlerin kimyasını, genetiğini değiştirmeye başladı. Ayrıca şehir hayatı besinlerin üretildiği çiftliklere, tarlalara uzak olduğundan, ürünlerin uzun süre dayanması için yediğimiz yiyeceklere farklı kimyasallar katılmaya başlandı.



Dolayısıyla uzun süre bozulmayan, sağlıksız yiyecek ve içecekler marketlerden evlerimize girmeye başladı. Buna ek olarak hızlı yaşam tarzımız için paketli ürünler, bizi iyi hissettiren şekerli yiyecekleri yemeye başladık.

Bu durum, doğru bildiklerimizi eski alışkanlıklarınızı değiştirmemize neden oldu, uzun dönemde bu durum kanser ve depresyon gibi birçok hastalığın artışına neden oldu, sadece çevrenizde kaç kişi kanser ile mücadele ediyor bir aklınızdan geçirin lütfen...

İşte bunun farkına varan, doktorlar eski bildiklerimizi bize tekrar hatırlatarak sağlıklı yaşam olarak bize sunmaya başladı.





İşte bu doktorlardan biri de Dr. Ümit Aktaş. Bu kitap ile tanışmamda uzun süredir, doğaya kaçış yerimiz olan Yemyeşil Hobi bahçesinde oldu. Kısaca buradan bahsetmek gerekirse, Cumhuriyet köyünde piknik alanlarından bir tanesinin hobi bahçesi olarak işletilmesi diyebiliriz.8m2 70'e yakın alanın sizin için çeşitli ürünlerle ekilmesi olarak faaliyet gösteriyor. Bir üyelik sistemi var, ürün alabilmek için bahçe kiralamanız gerekiyor. Buradan bahçe kiralayanlar, yazın domates, salatalık, kışın ıspanak, lahana gibi ürünleri kendi bahçesinden toplayabiliyor.

Yemyeşil hobi bahçesinde bizim kısaca deyimimizle “tarlada” bir gün otururken üyelerden biri bana bu kitabı önerdi. Mutluluk Kürleri-Dr. Ümit Aktaş. Kitap kendini tekrar eden kısa ve net bir dille yazılmış faydalı bir kaynak.

Aşağıda kısa bir özetini yapıyorum. Hem kendime not hem de bütün kitabı okumak istemeyenlere hap gibi bilgi :)

1.Depresyon

  • Doktorlar ilaçları artık, bizleri iyi etmek için değil, ilaç sektörünü beslemek için verebiliyor.
  • Antideprasanlar sizi hiç bir zaman "iyi" etmez daha fazla ilaç almanıza neden olur.
  • Sağlıklı beslenerek daha mutlu bir insan olabilirsiniz.
  • Bağırsaklar sadece sindirim mekanizmasının bir parçası değildir, birçok hastalığa karşı direncinizi geliştirir.
Depresyondan koruyan şifalı bitkiler; 
  • Sağlık iksiri kefir kendiniz yapıyorsunuz
  • Ev yoğurdu açık sütten veya günlük süttü kaynatarak hazırlanıyor.
  • Yumurta sanayi tipi değil gerçekten koşan tavukların yumurtası olması gerekiyor
  • Tereyağı
  • Güneşlenmek 
Ayrıca B12 vitamin eksikliği depresyon, paranoya, hafıza kaybına neden olur. Bunun için aşağıdaki besinler tavsiye ediliyor.
  • Tavuk (  özgür gezenlerden ) 
  • Yumurta
  • Et
  • Ciğer
  • Süt
  • Peynir
  • Böbrek
  • Somon balığı 
2.Stres
Stres için genel söylemler bulunuyor düzenli uyku, egzersiz gibi fakat alışveriş listesi çok iyi; 
  • Ginseng
  • Ispanak
  • Portakal
  • Somon
  • Zerdeçal
  • Kivi
  • Muz
  • Kabak çekirdeği (Tahmin etmesi zor değil ) 


3.Sağlıklı Çocuk için tavsiyeler

Tabii ki sezaryenin ne kadar saçma bir şey olduğunu  ve vücuda zararından bahsediyor. Sezaryen çocukların anneden gelen bir sürü probiyotiklerden mahrum kaldığına değiniyor.
Çocuklara verilen Ritalin ilacının zararlarına dikkat çekiyor. Ben duymamıştım ama 4-17 yaş arasından yaklaşık 6.5 Milyon çocuk ve genç okula Ritalin hapı alıp gidiyormuş. Bir çeşit vücutları uyuşturan bir hap olduğundan bahsediliyor.

Sağlıklı çocuklar için 
1.     Hamilelik döneminde toksinlere maruz kalmayın. İşlenmiş besinler yerine doğal yiyecekler
2.     D Vitamini eksikliğine dikkat
3.     Kolesterol önemli bunun için; et, yumurta, paça çorbası
4.     Normal Doğum
5.     Omega-3
6.     GDO yemeyin
7.     Beslenmeye dikkat, glüten ve şekerin zararları

4.Forma Girmek için Tavsiyeler
  • Light diye tanımlanan ürünler aslında çok sağlıksızdır.
  • Diyetisyenlerin yaptığı kalori hesabı çok geçerli bir yöntem değil.
  • Şeker ya da cipsten aldığınız 70 Kalori ile yumurtadan aldığını 70 Kalori bir değildir. Biri insülin seviyesini artırarak daha da acıkmanıza neden oluyor. Burada bakmanız gereken değer Glisemik indeksi
  • Juice modasından hayır gelmez, çünkü meyve şekeri, meyvenin içindeki lif sayesinde kana yavaş karışır ve insülin seviyesinde ani yükselmelere neden olmaz. Meyveyi bütün olarak yemek gerekir.
Kilo kontrolü için 8 madde
1.     Paketlenmiş, işlenmiş, endüstriyel olarak üretilmiş gıdalardan uzak durun
2.     Yoğurdunuzu kefirinizi evde yapın ( çok zor değil  )
3.     Protein ve yağ kombinasyonu uzun süre tok tutar.
4.     Şekerden uzak durun
5.     Kahvaltılık gevreklerden uzak durun
6.     Genetiğiyle oyanmış buğday ve tahıllar şişmanlatır
7.     Hareket edin 
8.     Uyumadan üç saat önce yemek yemeyi kesin

Formda kalmak için alışveriş listesi
1.     Brokoli
2.     Karabuğday
3.     Avokado
4.     Somon balığı
5.     Yumurta
6.     Badem;cevi, fıstık,fındık
7.     Yeşil Çay
8.     Tarçın








5.Enerjini Artır

Gluten,şeker vücudunuzu yorar. Şeker enerjinizi emer!
Enerjinizi tüketen 9 seçim

1.     Kafein
2.     Pilav, ekmek, makarna, çikolata önce kan şekerini yükselmesine ardından da aniden düşmesine neden olur. Bu sizi halsiz bırakır
3.     Uykusuzluk
4.     Yetersiz protein ve yağ
5.     Gece atıştırmaları
6.     Başarısız stres yönetimi
7.     Spor yapmamak
8.     Endüstriyel olarak üretilmiş gıdalar
9.     Çok yemek yemek

6.Uykunun Şifalı Gücünü Keşfet

Uyku ilacı alıp, ertesi güne zinde başlamak diye bir şey söz konusu değil. Bu ilaçların etkisi 18 saat sürüyor. Dolayısıyla ilaç alıp ertesi günü uykulu gezmek ile ilaçsız uykulu gezmek arasında bir fark yok. Uyku ilaçları ayrıca kanser riskini artırıyor.

  • Sarı tonlarında ampul kullanın
  • Uyurken odanız kapkaranlık olmalı
  • Diyetinize melatonin içeren besinler ekleyin.( Çiğ Badem,kiraz,kişniş ve ay çekirdeği ) 
Uykusuzluk için öneriler. Papatya, Şerbetçi otu, sarı kantaron, kedi otu

Kitabın son bölümde dost yiyecekleri ve 21 günlük hazırlanmış bir beslenme programı var. İçeresinde birçok yiyecekte ufak değişikliklerle nasıl daha sağlıklı olduğunu öğretiyor. Ayrıca tamamen Glüteni hayatınızdan çıkarmaya yardımcı oluyor.


Kitabın aslında tamamı çok güzel ve basit bir dille yazılmış. Ben daha çok yapmamamız gerekenler yerine yapabileceklerinizi özetlemeye çalıştım. Bu tarz kitapları okumak, bir ilacın prospektüsünü okumak gibi, okuduktan sonra kafada yüzlerce soruyu tetikliyor. Bu durumda herkesin kendi doğrusunu bulması en iyisi. Sağlıklı beslenme doktorlarının hepsinin her gün televizyona çıkıp insanları bilgilendirmesi ne kadar doğru ondan emin değilim. Belirli bir eğitim seviyesinin altındaki insanları yanlış yönelmesi her zaman olasılık dahilinde. Bu toplumu yanlış yönlendirmeye çok açık ve tehlikeli bir durum olduğunu düşünüyorum.

Bu kitabın üzerine Netflix'ten Food Choices izledim. Bu kitabın özeti ekmek ve hamur işi yemeyin dersek, Food Choices hayvansal hiç bir ürünü yemeyin der. Plan based, yumurta süt dâhil hiç bir şey yememekten bahsediyor. Özetle doğadaki bütün besinler hem sizi daha sağlıklı tutar, hem de "hayatta kalmak için hayvansal proteinlere muhtaç değilsiniz" diyor. Dediğim gibi herkesin kendi doğrusunu bulması gerekiyor. Vegan olupta,marketten vegan salam, sosis yemekte başka bir durum, başka bir kafa..

Sonuç olarak kitabı okuduktan sonra alışveriş sepetine daha fazla sebze koymaya başladım. Farklı lezzetleri keşfetmeye başladım. Kitap beni özelikle yediklerim konusunda oldukça değiştirdiğini söyleyebilirim. Son sözü yine kitaptan.

"Gıdanız şifanız olsun, şifanız ise gıdanız" / Dr.Hipokrates


Okumayı üşenenler için Dr. Ümit Aktaş ve Prof.Dr.Canan Karatay'ın programını mp3 şeklinde aşağıda paylaşıyorum.Podcast gibi telefona indirip dinleyebilirsiniz. Ben öyle yaptım :)

Dinle/İndir









You Might Also Like

0 yorum

Sağlıklı Beslenme üzerine

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images